Kako pravilno voziti električni trotinet?

Zanima vas kako da postanete majstor vožnje električnog trotineta i pritom ostanete bezbedni? Otkrijte sve tajne koje će vam omogućiti da savladate gradske gužve!

Kako pravilno voziti električni trotinet?

Električni trotineti su u poslednjih nekoliko godina osvojili ulice širom sveta, postavši jedan od najpopularnijih izbora za gradski prevoz. Oni su brzi, tihi, ekološki prihvatljivi i savršeni za svakodnevne vožnje po užurbanim sredinama.

Bilo da jurite na posao, obavljate nešto po gradu ili idete na trening, električni trotineti vam omogućavaju da brzo stignete na odredište i da ne brinete o parkingu. Ukoliko još uvek niste sigurni koji trotinet odabrati, pročitajte naš vodič za kupovinu trotineta. Ipak, treba imati u vidu da uprkos njihovoj jednostavnosti, nije dovoljno samo stati na trotinet i krenuti. Pravilno rukovanje vozilom zahteva veštine i svesnost o bezbednosti, jer samo tako možete izvući maksimum iz vožnje i biti sigurni u saobraćaju.

U ovom vodiču, podelićemo sa vama savete i trikove koji će vam pomoći da postanete samouveren i siguran vozač električnog trotineta, bez obzira na to da li ste tek početnik ili već imate iskustva.

Razumevanje osnovnih pravila i zakona

Pre nego što se prvi put upustite u vožnju električnog trotineta, bitno je da razumete pravne aspekte vožnje ovakvih vozila. Propisi o električnim trotinetima variraju od države do države, a često i od grada do grada. Važno je da se detaljno informišete kako biste izbegli neprijatnosti i kazne. U Srbiji je vožnja električnim trotinetima sve popularnija, što je dovelo do potrebe da se ona i pravno reguliše. Iako pravni okvir u vezi sa električnim trotinetima nije još uvek u potpunosti definisan, postoje neke smernice koje treba da poštujete.

Električni trotineti se tretiraju slično kao bicikli, ali uz određene specifičnosti. Evo gde možete, a gde ne možete voziti električne trotinete.

  • Biciklističke staze: Najsigurnije mesto za vožnju električnog trotineta u Srbiji su biciklističke staze. One su idealne jer su dizajnirane za vozila koja se kreću brže od pešaka, ali sporije od automobila. Kada vozite električni trotinet treba da se pridržavate istih pravila kao i biciklisti, uključujući davanje prednosti pešacima na prelazima.
  • Trotoari: U većini gradova u Srbiji, vožnja električnog trotineta po trotoaru nije dozvoljena. Ovo je zbog toga što je trotoar za kretanje pešaka, a trotineti mogu predstavljati opasnost zbog brzine koju mogu razviti. Bez obzira na ovo, mnogi vozači i dalje koriste trotoar, posebno tamo gde nema biciklističkih staza. Ukoliko ste primorani da vozite trotoarom, važno je da budete jako pažljivi i poštujete bezbednost pešaka, prilagođavajući brzinu.
  • Kolovoz: Električne trotinete možete voziti i po kolovozu ali samo pod određenim uslovima. Morate poštovati sve saobraćajne propise, uključujući i ograničenje brzine. Tamo gde je dozvoljena brzina veća od 50 km/h, vožnja električnog trotineta nije preporučljiva niti bezbedna. 

Ograničenje brzine i bezbednosni propisi

Električni trotineti mogu dostići maksimalnu brzinu između 20 i 30 km/h. Međutim, brzinu je važno prilagoditi uslovima na putu, posebno u blizini pešaka ili kada se krećete po neravnom terenu. Na mestima sa većom gužvom, kao što su centri gradova ili šetališta, preporučuje se smanjenje brzine na ispod 10 km/h. Ono što je svakako nužno je zaštitna oprema. Svaki trotinet mora biti opremljen prednjim i zadnjim svetlom, naročito ako se vozite noću. Takođe, svetleće trake sa strane mogu povećati vašu vidljivost. Nošenje kacige je obavezno za sve vozače, a posebno je važno ukoliko trotinet voze mlađe osobe. Baš kao i kod vožnje automobila ili bicikla, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje električnog trotineta može biti opasno. Iako nema zakona koji zabranjuje upotrebu telefona, preporučuje se da držite obe ruke na upravljaču i da se fokusirate na vožnju. Još jedno pravilo koga treba da se pridržavate je da vozači moraju imati najmanje 14 godina. Mlađi vozači takođe treba da nose zaštitnu opremu i da izbegavaju vožnju u uslovima smanjene vidljivosti.

Saveti za bezbednu vožnju

Vožnja je ugodna samo ako je bezbedna. Postoje određeni koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od povreda. Prvi od njih je nošenje zaštitne opreme. Mnogi vozači zanemaruju ovaj korak, iako je on izuzetno važan jer vam može doslovno spasiti život. Postoji nekoliko elemenata zaštitne opreme.

  • Kaciga je najvažniji i obavezan deo opreme. Čak i pri malim brzinama, u slučaju pada može doći do ozbiljnih povreda. Kaciga može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih povreda glave.
  • Štitnici za kolena i laktove su preporučena oprema koja vam može takođe pomoći u slučaju pada.
  • Reflektirajući prsluk ili svetla: Ako često vozite noću ili u uslovima slabije vidljivosti, ovi prsluci i svetla vam mogu pomoći da budete uočljiviji na cesti.

Kada je u pitanju bezbednost, oprema nije jedina koja je važna. Redovno održavanje vašeg električnog trotineta je ključ za sigurnu vožnju, pa stoga proverite stanje guma, kočnica i svetala pre svake vožnje. Gume treba da budu napumpane do preporučenog pritiska kako biste izbegli probleme sa stabilnošću. Takođe, redovno proveravajte kočnice koje moraju biti ispravne pre nego što krenete bilo gde. Baterija vašeg električnog trotineta zahteva posebnu negu. Nikada ne vozite trotinet sa skoro praznom baterijom jer je to može oštetiti i dovesti vas u nezgodnu situaciju tokom vožnje. Pre nego što krenete u kupovinu zaštitne opreme, pročitajte blog na temu “Maksimalna sigurnost na električnim trotinetima.”

Kako se pripremiti za vožnju električnog trotineta?

Pravilna priprema pre nego što stanete na trotinet je važna za vaše celokupno iskustvo vožnje. Kada stanete na trotinet, jedno stopalo treba da bude napred, a drugo pozadi, pod uglom od oko 45 stepeni. Na ovaj način ćete imati bolju ravnotežu i kontrolu tokom vožnje, posebno pri skretanju ili naglim manevrima. Postavite jedno stopalo napred i lagano se odgurnite drugim kako biste započeli vožnju. Dok se vozite, nastojte da težinu ravnomerno rasporedite na oba stopala, ali budite spremni da prebacite težinu kada manevrišete. Električni trotineti su poznati po naglom ubrzanju pa naučite kako da ubrzavate postepeno. Ovo je posebno važno na klizavim površinama ili pri skretanju. Kada krećete, uvek postepeno ubrzavajte, nemojte odmah povući gas do maksimuma. Potrebno je da se naviknete na brzinu i dinamiku trotineta. Trotineti ovog tipa imaju razne vrste kočnica, pa je potrebno da vežbate kočenje kako biste bili spremni da reagujete u svakom trenutku. Kombinovanje prednjih i zadnjih kočnica vam obezbeđuje najefikasnije zaustavljanje.

Vožnja u različitim vremenskim uslovima

Sigurno ćete se naći u situaciji da vozite trotinet i u otežanim uslovima. Jedan od najvećih izazova vožnje električnog trotineta jeste upravo prilagođavanje različitim vremenskim uslovima. Suvi i sunčani dani su idealni za vožnju električnim trotinetom ali ćete se sigurno nekad morati suočiti i sa kišom, vetrom ili čak snegom. Kada vozite po kiši, potreban je oprez zbog smanjene vidljivosti i klizavih kolovoza. Vožnja po mokrim putevima može smanjiti trenje između guma i površine, povećavajući rizik od klizanja. Preporučuje se sporija vožnja jer voda može sakriti rupe ili druge prepreke na putu. Potrudite se da izbegavate velike lokve koliko je to moguće. Jak vetar može uticati na vašu ravnotežu i kontrolu nad trotinetom. U tim uslovima je takođe preporučljiva sporija vožnja i držanje obe ruke na upravljaču kako bi se zadržala kontrola. Vetar može iznenada promeniti pravac, pa budite posebno pažljivi kada skrećete ili manevrišete.


Tehnike za unapređenje veštine vožnje

Kada savladate osnove vožnje električnog trotineta, bićete spremni da istražujete naprednije tehnike koje vam mogu poboljšati iskustvo vožnje. Vožnja kroz grad može zahtevati brzo manevrisanje kroz gužvu, bilo da se radi o pešacima, biciklistima ili automobilima. Uvek budite maksimalno koncentrisani i planirajte unapred kako biste predvideli potencijalne prepreke i prilagodili svoju brzinu i smer. Koristite zvonce ili signalizaciju kada prilazite pešacima i biciklistima, kako biste ih obavestili na vreme i izbegli sudare. U uslovima velike gužve, uvek ostavite dovoljno prostora između vas i drugih učesnika u saobraćaju. Ta distanca će vam pomoći da na vreme reagujete na neočekivane situacije, poput naglog zaustavljanja automobila ili osobe ispred vas. Kada se vozite pored automobila, pazite da ne uđete u njihove mrtve uglove jer to može biti jako opasno. Pokušajte da budete uvek u njihovom vidnom polju kako biste smanjili rizik od sudara.

Vožnja nizbrdo može takođe da bude izazovna. Kada se vozite nizbrdo, koristite obe kočnice kako biste ravnomerno smanjili brzinu i zadržali kontrolu. Ne čekajte da se potpuno spustite nizbrdo da biste počeli da kočite. Smanjite brzinu pre nego što krenete niz strm teren kako biste izbegli naglo kočenje. Kada vozite nizbrdo, prebacivanje težine unazad pomaže u održavanju stabilnosti. Pomerite telo unazad i blago savijte kolena kako biste smanjili pritisak na prednji deo trotineta i sprečili njegovo preterano naginjanje napred. Takođe, izbegavajte nagle pokrete ili naglo skretanje jer to u datim uslovima može dovesti do gubitka kontrole.

Kao i na biciklu ili motociklu, naginjanje tela u pravcu u kojem skrećete vam pomaže da održite stabilnost. Pre nego što uđete u krivinu, blago popustite gas jer vam to omogućava bolje upravljanje i veću sigurnost tokom skretanja. Kada vozite po neravnim terenima vozite sporije kako biste imali veću kontrolu ali i sačuvali svoje vozilo. Držite obe ruke na upravljaču kako biste izbegli gubitak kontrole usled vibracija i potresa. Uvek se maksimalno trudite da izbegavate rupe ili kamenje a kada morate preći preko njih, učinite to polako i sa obe ruke na upravljaču. Kroz vežbanje, prilagođavanje različitim uslovima i razumevanje sopstvenih granica, možete postati samouveren i vešt vozač, spreman da se suoči sa svim izazovima na putu.

Vožnja električnog trotineta može biti praktična, zabavna i ekološki prihvatljiva opcija za kretanje kroz užurbane gradove, ali je važno pridržavati se pravila i saveta za bezbednost. Osim toga, važno je dobro poznavati svoje vozilo i njegove mogućnosti. Na taj način ćete biti spremni za sve nepredviđene okolnosti u saobraćaju i stizati uvek bezbedno i na vreme na svoje odredište. Pripremite se za uživanje u vožnji uz osećaj slobode, ali i sigurnosti na svakom kilometru!