Kako se pripremiti za put sa bebom zimi?

Da li beba sme da se vodi na zimovanje na planinu?

 Kako se pripremiti za put sa bebom zimi?

Putovanje sa bebom za roditelje predstavlja izazov, a naročito zimi. Beba starija od dva meseca sme da se vodi na zimovanje, ali naravno, postoji niz uslova koji se mora ispuniti. 

Put treba unapred dobro isplanirati, izabrati destinaciju do koje postoji dobar i prohodan put, kao i mesto koje je dobro snabdeveno i u kome postoji pedijatar. Smeštaj treba da bude prilagođen bebinim potrebama, pre svega, temperatura vazduha u smeštaju mora biti optimalna u svim prostorijama kako bi bebi bilo prijatno. Šetnja po čistom planinskom vazduhu može biti veoma prijatna ukoliko je dan lep i sunčan. Ukoliko još niste kupili kolica, izdvojili smo za vas top pet modela dečijih kolica za zimske dane koje možete da pogledate OVDE. Ne zaboravite i da je bebu potrebno obavezno zaštiti od sunca, naročito oči i lice. Spakujte kremu sa visokim zaštitnim faktorom. 

Bebina putna torba treba da sadrži sve što je bebi potrebno tokom celog dana, pelene, vlažne maramice, presvlaku, hranu, vodu, pribor za hranjenje, kao i nekoliko flaša obične vode za umivanje. Ne zaboravite da spakujete i bebinu putnu apoteku, kao i potrebna dokumenta. Odlično je da imate i putno osiguranje, za slučaj nekih neplaniranih okolnosti. 

Koje prevozno sredstvo je zimi najbolje?

Male bebe nije pogodno voditi na daleka putovanja. Poželjno je da se koristi samo jedno prevozno sredstvo i ako je moguće izbeći autobus. Nestabilne vremenske prilike, poput jakih padavina, magle, poledice, snežnih nanosa znatno mogu uticati na tok i trajanje putovanja, pa treba dobro isplanirati kako odlazak tako i povratak sa puta. Prevozno sredstvo treba da bude dovoljno zagrejano i opremljeno stvim stvarima neophodnim za bebu. Poželjno je da to bude automobil.

U prednosti su oni koji imaju sopstveni smeštaj, pa je dolazak na destinaciju i ulazak u smeštaj fleksibilan prema vašim potrebama. Putovanje je malo lakše ukoliko su bebe na prirodnoj ishrani, jer uvek imaju na raspolaganju mamino mleko. Ukoliko je beba na dohrani, treba se dobro pripremiti i poneti dovoljnu količinu mleka za celo vreme zimovanja, kao i rezervu za nepredviđene okolnosti. Takođe, treba biti spreman i da se bebin obrok pripremi i u toku puta, u vozilu. 

Kako se dete stavlja u autosedište tokom zime?

Preporuka je da oslobodite dete jakne tokom vožnje u dečijem autosedištu. Zagrejte prvo automobil, a zatim unesite bebu i stavite je u sedište. Nakon vezivanja sigurnosnih pojaseva, ukoliko je potrebno, možete bebu pokriti ćebencetom ili jaknicom. Sigurnosni pojasevi u autu ne mogu biti pravilno pričvršćeni ukoliko dete ima na sebi deblju jaknu. U slučaju nesreće, ili samo naglog kočenja, vazduh u zimskoj jakni će se istisnuti. Tako nastaje mnogo više mesta za pokret dečijeg tela nego što je predviđeno i prihvatljivo iz aspekta sigurnosti vašeg deteta tokom vožnje. Ukoliko još uvek niste kupili autosedište i imate dilemu oko izbora, mi smo za vas napravili mali vodič kako da izaberete autosedište koje će savršeno odgovarati vašem detetu koji možete da pogledate OVDE

Preostalo je samo da uživate u zimovanju, a mi smo tu da vam pomognemo da imate sve što je potrebno za ugodno i bezbedno putovanje!  Srećan put! ☃️