Bazzar savetuje

Da li bebe smeju da se iznose zimi napolje?

Kada, kako i koliko izvesti bebu u šetnju?

Da li bebe smeju da se iznose zimi napolje?

Roditelji koji tokom zimskih meseci dobiju bebu, veoma su zabrinuti da li smeju da izlaze napolje sa bebom na hladan vazduh. Mnogi sve do proleća ne vode bebu u šetnju kako se ne bi prehladila. Beba treba da se navikava na uslove sredine u kojoj će živeti, a stalni boravak u zatvorenom prostoru nije dobar za dete. Preporuka pedijatara je da bebe treba da borave na svežem vazduhu, jer to poboljšava san, apetit, raspoloženje, podiže imunitet i doprinosi poboljšanju opšteg stanja deteta. Dileme nema kada su dani sunčani i temperature umerene. Ali šta uraditi kada je napolju sneg i temperatura u minusu? Pitali smo stručnjake i evo nekoliko saveta kada, kako i koliko izvesti bebu u šetnju zimi.

Kada i koliko beba sme da bude zimi napolju?

Bebe starosti do 6 nedelja mogu da se izvode u šetnju samo po lepom danu, bez vetra, kada su temperature iznad 15 stepeni. Nakon napunjenih 6 nedelja, beba sme da bude umereno na svežem vazduhu ako je temperatura oko nula stepeni i ako je adekvatno obučena. Naravno i za ovaj izlazak se treba postepeno pripremiti. Preporuka je da beba prvo kratko boravi pored otvorenog prozora ili na terasi (lepo utopljena). Zatim da se iznese napolje na 10min ukoliko su vremenski uslovi bez padavina i vetra, a potom svaki naredni put boravak napolju treba produžavati za 10min. Najbolje je da se u zimskim mesecima izađe napolje u najtoplijem delu dana. Beba se ne izvodi napolje ukoliko je temperatura veoma niska (ispod –10 stepeni), kada duva jak vetar, kada pada kiša, kada je magla ili neka mećava.

Šetnja od pola sata svakog dana dovoljna je za bebe do godinu dana, dok nešto stariji mališani mogu i više uživati u svežem vazduhu. Zimi ne bi trebalo da budu napolju duže od dva sata. Preporučljivo je i da ne budete daleko od kuće, kako biste mogli brzo da se vratite ako se beba uznemiri ili primetite da joj je hladno.

Kako obući bebu za zimsku šetnju?

Bebin termoregulacioni sistem nije razvijen i one gube toplotu mnogo brže nego što je proizvode, zato je bitno kako je oblačite. Treba je utopliti, najbolje višeslojnom garderobom, ćebetom, toplom obućom, kapom i rukavicama. Neophodno je češće proveravati da li su joj tople ručice i nogice, da li je dobro zaštićena od hladnoće. Takođe, treba voditi računa da ne pretoplite bebu, pa da se oznoji. Pratite temperaturu kože vrata, tako ćete lako proceniti da li je bebi možda previše toplo.

Najčešći izbor roditelja tokom zime je šetnja u kolicima. Kolica za šetnju treba da imaju zaštitu, toplu podlogu i zimsku navlaku. Mi smo izdvojili Top 5 modela dečijih kolica za zimske dane koji će vam olakšati izlazak iz kuće sa bebom u hladnim danima.

Proverite i da li ste poneli sve što je neophodno za bebu napolju. Veoma je važno da beba bude suva i da ponesete flašicu sa toplim napitkom za bebu. Mali podsetnik šta sve treba da bude u maminoj torbi možete da pogledate OVDE

Želimo vam da uživate u zimskim danima, da izlazite sa bebom napolje, ali i da budete oprezni. Zimsko vreme ne mora da bude loše vreme i važno je da upoznajete postepeno vašu bebu sa spoljnim svetom. Uživajte u zimskoj čaroliji, a bazzar je tu da vam pomogne da imate sve što vam je potrebno za vaše mališane.